Radio Rekord Świętokrzyskie mobilne Radio Rekord Świętokrzyskie
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==

I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach

I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach

W Kielcach odbyły się I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Do konkursu zaproszono ponad 50 szkół gastronomicznych z całej Polski. Dziś, w ścisłym finale wzięło udział 6 z nich.

"Wszyscy wiemy jak jest cenny sam zawód kucharza. Jak jest bardzo poszukiwany. Przy okazji jest to zawód smaczny i wiem, że chociażby w Kielcach wśród wielu restauracji szefowie kuchni czy kucharze to są absolwenci tej szkoły. To jest doskonała promocja szkoły, ale też doskonała promocja naszego miasta"- mówi Kurator Oświaty, Kazimierz Mądzik.

Szkołę, a raczej Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i miasto Kielce reprezentował duet Adam Łodej i Iwo Nowacki: 

"Mogło być lepiej natomiast danie wydaliśmy w sposób taki, jak zaplanowaliśmy."- powiedział pierwszy z nich. "Nie powiedzieli nic, nie mieli żadnych pytań."- podsumował reakcję jury Iwo, zaś Adam dodał jeszcze: "Chyba trafiliśmy w sedno".

Jak się później okazało, miał rację.

Przewodniczący jury, którym był sam Kurt Scheller, tak ocenił poziom konkursu:

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

"Temat jest łosoś, gotują bardzo dobrze. Każde było perfekt, gotowe, z warzywami mają troszkę problem, choć ja nie wiem dlaczego. Jedzenie ogólnie było smaczne."

Mirosław Ciołak, szef kuchni z Restauracji Tęczowy Młyn, jako jeden z jury, ogólnie wysoko ocenia kucharzy ze świętokrzyskiego:

"Na pewno w czołówce bo mają dobrych nauczycieli. Zdobywają doświadczenie bo już troszeczkę po Polsce jeżdżą, nagród troszeczkę zdobyli. Teraz mają ciekawe wyzwanie bo jadą do Francji reprezentować i Kielce, i kraj. Myślę, że to idzie w dobrym kierunku, ale to wszystko ma przełożenie dlatego, że coraz więcej szefów kuchni uczy w szkole."

W jury zasiedli również Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Dr. Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Pani Henryka Zychowicz.

Decyzją jury reprezentanci Kielc zajęli pierwsze miejsce.

 

 

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy