Ciasto z owocami
Przygotuj:
Dowolne owoce sezonowe lub z puszki,
2 szklanki mąki,
4 jajka,
¾ szklanki cukru,
½ szklanki wody,
½ szklanki oleju,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jajka utrzyj z cukrem, do tego celu przyda się robot planetarny WRK2000. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj robotem. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
Proste kruche ciasteczka
Przygotuj:
Kostkę masła – wyjmij wcześniej z lodówki,
½ szklanki cukru,
dwie szklanki mąki,
cukier waniliowy,
¼ łyżeczki soli,
duże jajko.
Masło utrzyj z cukrem za pomocą końcówki do ubijania, dodaj pozostałe składniki i wykorzystaj końcówkę do ugniatania. Mają ją praktycznie wszystkie roboty kuchenne. Gotowe ciasto włóż na godzinę do lodówki. Gdy będzie schłodzone, wykorzystaj szprycę do ciastek, żeby nadać im ciekawe kształty. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C. Wcześniej nagrzej piekarnik.
Bezy
Te słodkie ciasteczka są przysmakiem dzieci. Zrobisz je bardzo łatwo, ale żeby były perfekcyjnie ubite, musisz użyć robota planetarnego.
Przygotuj:
szklankę cukru,
białka z czterech jajek.
Białka ubij na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, dodawaj po łyżce cukru i cały czas ubijaj.
Kiedy połączysz oba składniki, uformuj z masy małe bezy. Najlepszy do tego jest rękaw cukierniczy, ale można to zrobić także łyżką.
Piecz około 50 minut w temperaturze 140°C.
Naleśniki
Kto robił w domu naleśniki, wie, że wcale nie jest to trudne. Jednak nie zawsze ręczne mieszanie mleka z mąką wychodzi tak perfekcyjnie, jak byśmy chcieli. Często pozostają grudki z mąki. Tymczasem z robotem kuchennym ten problem przestaje istnieć.
Przygotuj:
2 szklanki mleka,
szklankę mąki,
2 jajka,
szczyptę soli, jeśli naleśniki mają być wytrawne,
2 łyżki oleju.
Mleko wymieszaj z mąką, następnie dodaj jajka i sól. Na koniec wlej olej. Odstaw ciasto na kwadrans, dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste.
Smaż na rozgrzanej patelni cienkie placki. Faszeruj ulubionymi dodatkami.
Krem do ciast i tortów
Mogłoby się wydawać, że najprostszy przepis na krem do tortu, to ubicie gotowej mieszanki z mlekiem. Tylko taki krem rzadko jest naprawdę smaczny, a często zbyt rzadki, by dało się nim perfekcyjnie udekorować tort.
Krem można też zrobić samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest trudne. Z robotem planetarnym na pewno się uda.
Przygotuj:
Kostkę masła,
szklankę cukru pudru,
½ szklanki mleka,
cukier waniliowy lub ulubiony zapach do ciasta.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Włóż je do misy robota i dokładnie ubijaj przez 5 minut na wolnych obrotach. Jeśli po tym czasie krem nie będzie gotowy, rób to jeszcze przez 2 minuty. Powinien być jednolity, puszysty, ale dość zwarty. Możesz nim przełożyć tort lub dowolne ciasto.
Ciasta, ciasteczka i torty najlepiej smakują w towarzystwie kawy lub herbaty. Zrobisz ją bardzo szybko dzięki czajnikowi bezprzewodowemu https://www.eldom.eu/produkt/czajnik-bezprzewodowy-c265c-nela.