Dlaczego nie zwykła blacha?
Wydawać mogłoby się, że najzwyklejsza, płaska blacha do pieczenia powinna wystarczyć. Jednak blachy do hamburgerów, a właściwie do wypieku bułek hamburgerowych, oraz te do zapiekanek – już na pierwszy rzut oka wyglądają inaczej. Są skonstruowane fabrycznie w ten sposób, aby z łatwością można było wypiekać na nich idealnie okrągłe bułki do hamburgerów o takiej samej, optymalnej średnicy. Nie tylko w popularnych sieciach barów typu fast food, ale także te serwowane w mniejszych punktach gastronomicznych oraz sprzedawane w sklepach okrągłe hamburgery i bułki hamburgerowe mają pewne uniwersalne, najczęściej stosowane średnice. Jest to brane pod uwagę przy produkcji stosownych blach do hamburgerów.
Blachy do dań ekspresowych
Oprócz blach hamburgerowych popularne są także ich wersje przeznaczone specjalnie do zapiekanek. Również bułki używane do zapiekanek mają określone parametry, w związku z czym łatwo wypiekać i odpiekać je właśnie w odpowiednich na nie wgłębieniach. Specjalne blachy do wypieków typu fast food poza tym, że posiadają specyficzny kształt dopasowany do poszczególnych rodzajów fast foodów, charakteryzują się także wykonaniem ze specyficznych surowców oraz specjalną metodą. Przede wszystkim metoda tłoczna pozwala na bardzo równomierny wypiek tego typu bułek. Pięknie wypieczone i regularnie zarumienione bułki do hamburgerów i zapiekanki zawdzięczają swój apetyczny i atrakcyjny wygląd właśnie metodzie tłocznej. Ponadto blachy do zapiekanek i innych fast foodów powstają ze specjalnie wyselekcjonowanych stopów aluminium albo ze stali nierdzewnej. Te wyjątkowe materiały sprawiają, że blachy tego typu są szczególnie łatwe w utrzymaniu ich w czystości. Te szczególne surowce mają także bardzo pożądaną cechę jaką jest znacznie zmniejszona odporność na odkształcenia. Odkształcenia mają tendencję do pojawiania się wskutek styczności niektórych blach z wysokimi temperaturami, co praktycznie wyklucza je z użytkowania. Specjalne blachy do fast foodów posłużą zatem dłużej niż niektóre inne.