Konkurs Etno Świętokrzyskie zorganizowany został przez Fundację Świętokrzyską i składał się z trzech kategorii; konkurs muzyki ludowej, skierowany do grup typu koła gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, jaki do osób indywidualnych, konkurs rękodzieła artystycznego ludowego o podobnym do pierwszej kategorii zakresie odbiorców oraz konkurs kulinarny skierowany do kół gospodyń wiejskich. Do konkursu zgłosiło się mnóstwo uczestników z całego województwa świętokrzyskiego. Jak przyznaje prezes Fundacji Świętokrzyskiej Ksenia Kowalczyk i tym samym organizator konkursu, jury miało nie lada wyzwanie, by wskazać zwycięzców.
- Z ponad stu pięćdziesięciu zgłoszeń jury miało bardzo ciężki orzech do zgryzienia aby wybrać finalistów. Chcielibyśmy aby nasz konkurs stał się taką tradycją w regionie, ponieważ kultura regionu świętokrzyskiego jest bardzo bogata i bardzo ciekawa. Chcielibyśmy to kultywować i wspierać. - dodaje Ksenia Kowalczyk, prezes Fundacji Świętokrzyskiej.
To jak ważna jest kultura i tradycja regionu świętokrzyskiego, przy tego typu wydarzeniach, zawsze podkreśla starosta opatowski Tomasz Staniek.
- To jest przekazywanie kultury ludowej, a więc naszych przodków. Przekazywanie naszej kultury świętokrzyskiej przyszłym pokoleniom. Kultywowanie tradycji zarówno kulinarnej, kultury śpiewu i tańca. Przenosimy i przedłużamy tradycję aby ona trwała. - zaznacza starosta Tomasz Staniek.
W kategorii kulinarnej zwyciężyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jacentowie, w powiecie opatowskim, za sprawą tradycyjnej zupy o dość niekonwencjonalnej nazwie " Pabździocha".
- Jest to zupa babcina, taka jaką dawniej nasze babcie gotowały więc my też to teraz zaczęłyśmy kultywować, a że konkurs jest etno więc doszłyśmy do wniosku, że ta potrawa najbardziej nadaje się na taki właśnie konkurs. Pół główki kapusty i ta kapusta musi być taka jesienna, ziemniaczki, boczek wędzony, cebulka, czosnek i przyprawy. - wyjaśnia Genowefa Czarnecka, seniorka KGW Jacentów i Bożena Gromczyk, przewodnicząca koła, zdradzając tym samym składniki do przygotowania zwycięskiej zupy.
Biorąc pod uwagę spory potencjał regionu świętokrzyskiego w kulturze ludowej, póki co młody konkurs Etno Świętokrzyskie może wpisać się w kalendarz stałych wydarzeń województwa świętokrzyskiego z myślą o jego tradycji. Nagrodami w konkursie był drobny sprzęt AGD, który z pewnością ułatwi przygotowywanie między innymi tradycyjnych potraw.