Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Rafała w Czerwonej Górze 10 października 2023 roku przystąpił do pilotażowego programu “Dobry posiłek w szpitalu”. Projekt ma na celu poprawę jakości żywienia w placówkach medycznych. Narodowy Fundusz Zdrowia, który finansuje te działania, podjął właśnie decyzję o przedłużeniu realizacji programu do końca bieżącego roku.
– Dzięki posiłkom jak w domu czuję się lepiej podczas leczenia i pobytu w szpitalu. Dania są smaczne, dobrze zbilansowane i estetycznie podane – mówi jeden z pacjentów. Inny dodaje: – Menu jest naprawdę świetne. Czuję się jak w dobrej restauracji, a nie w szpitalu.
Program obejmuje 14 rodzajów diet opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, które mogą być dodatkowo modyfikowane według indywidualnych potrzeb pacjentów. Na talerzach pacjentów pojawiają się warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz zdrowe tłuszcze. Dzięki takim działaniom, posiłki są nie tylko smaczne, ale również korzystne dla zdrowia.
Naczelna pielęgniarka szpitala w Czerwonej Górze Anna Skucińska podkreśla: – Naszym celem jest zapewnienie pacjentom najwyższej jakości opieki, co obejmuje także zdrowe i smaczne posiłki. Cieszymy się, że możemy kontynuować ten program i obserwować, jak pozytywnie wpływa on na naszych pacjentów.
W ramach programu pacjenci są również edukowani na temat zdrowego żywienia przez dietetyków zatrudnionych w lecznicy.
Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. Św. Rafała w Czerwonej Górze Youssef Sleiman zaznacza: – Kontynuacja programu “Dobry posiłek w szpitalu” jest dla nas priorytetem. Widzimy, jak pozytywnie wpływa on na samopoczucie i zdrowie naszych pacjentów. Nieustannie dążymy do dalszego podnoszenia standardów żywienia w naszej placówce.
– Pacjenci codziennie otrzymują informacje o składzie, wartości kalorycznej i odżywczej posiłków, które są dostępne zarówno na stronie internetowej szpitala, jak i na tablicach informacyjnych w oddziałach – mówi dietetyk Ewa Więcek.