Na łasuchów czeka mnóstwo stoisk pełnych ciekawych kolorów, smaków i kształtów w rozmaitych, czekoladowych odsłonach. Magiczne aranżacje, pokazy czekoladowych baniek mydlanych, warsztaty z przygotowywania własnej, unikatowej tabliczki czekolady, czekoladowa fontanna dla wszystkich, a nawet… czekoladowy mural i czekoladowo-owocowe zwierzątka. Dodatkowo, podczas wydarzenia osoby, które zdecydują się oddać krew, otrzymają torbę łakoci.
Na Rynku swoje propozycje prezentują również różne polskie manufaktury słodyczy. Jest w czym wybierać!
Możemy skusić się na przykład na czekoladę wytwarzaną rzemieślniczą, tradycyjną metodą
Beskid Chocolate to manufaktura znajdująca się w miejscowości Węgierska Górka w Beskidzie Żywieckim na południu Polski.
- Produkujemy czekoladę metodą od ziarna do tabliczki, czyli przeprowadzamy cały proces produkcyjny takiej czekolady od ziarna kakaowca. Jest to import ziaren, sortowanie, prażenie, śrutowanie, wywiewanie łuski. Następnie rozdrabniamy czekoladę do postaci poniżej 25 mikronów i kilkudniowe konszowanie czekolady czyli rozcieranie jej i mieszanie w kamiennym młynie przez około 72 godziny. Następnie czekolada dojrzewa (podobnie jak sery i wina) i dopiero później formujemy tabliczki. Tabliczki, które prezentujemy na festiwalu są owocem naszej pracy. Tak więc proces tworzenia czekolady to rzemieślnicza, żmudna i czasochłonna praca – opowiadał w rozmowie z reporterem Radia Rekord Janek Woźniak z manufaktury Beskid Chocolate.
- Bierzemy udział w takich wydarzeniach mających na celu popularyzację idei jedzenia czekolady jako produktu zdrowego. W przypadku czekolad rzemieślniczych produktów o bardzo dobrych, pewnych składach. W Kielcach jesteśmy pierwszy raz. Zaskoczyło nas zainteresowanie mieszkańców naszymi produktami. Tak więc to nasz pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz na tym festiwalu – dodał Janek Woźniak.
… albo na przykład na orzechową niespodziankę lub czekoladową figurkę
Angelina Chocolate produkuje prawdziwe czekoladowe dzieła sztuki. Do wyboru są czekoladowe zwierzątka różnego rodzaju, ale też np. czekoladowa myszka komputerowa, albo płyta CD z czekolady. Nie brakuje też czekolad okolicznościowych.
- Produkujemy figurki z belgijskiej czekolady. Całość jest wykonywana ręcznie, każdy detal wykonujemy ręcznie od rzeźbienia aż do malowania. Bardzo lubimy to co robimy i robimy to z pasją. Widzimy też duże zainteresowanie wśród ludzi, bo nasze produkty są dla każdego. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie, a także może wybrać czekoladę na prezent dla kogoś innego. Pojawiamy się na festiwalach czekolady i zapraszamy do nas – zachęcała manufaktura Angelina Chocolate.
Jest też Gang Czekoladożerców
W Gangu Czekoladożerców nabędziemy zdrowe, wegańskie czekolady, którymi śmiało mogą rozkoszować się nawet cukrzycy. Nie zawierają one cukru, glutenu i mleka, za to smakują wyśmienicie.
- Moje czekolady są zdrowe i przede wszystkim pyszne. Mam dwa rodzaje czekolad. Na bazie czekolady 60%, mojego autorstwa. Czyli jest miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i erytrytol francuski. Na tej bazie robię różne smaki czekoladowe, które są bardziej wytrawne. Drugi rodzaj czekolady jest na bazie białej czekolady, też mojego autorstwa. Robię je na bazie mleka ryżowego, kokosowego, tłuszczu kakaowego, erytrytolu francuskiego z odrobiną wanilii. I tutaj w tej czekoladzie mamy smaki malinowe, truskawkowe, limonkowe, porzeczkowe i mleczne bez mleka - mówił Sebastian Blaumann z Gangu Czekoladożerców.
Festiwal Czekolady w Kielcach potrwa do niedzieli, 25 września. Koniecznie zajrzyjcie na Rynek, by skosztować słodkości z różnych stron Polski i świata!