Radio Rekord Świętokrzyskie mobilne Radio Rekord Świętokrzyskie
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==

Konkurs kulinarny „Dzień Kitla” w Kielcach. Było smakowicie!

Konkurs kulinarny „Dzień Kitla” w Kielcach

Sześciu drużynom na celownik postawiono polędwiczkę wieprzową. Na jej przygotowanie adepci sztuki kulinarnej mieli 120 minut. Przewodniczącym jury był popularny w kraju kucharz, Karol Okrasa. Przygotowane potrawy oceniali również tacy szefowie kuchni, jak: Jacek Krawczyk, Adam Chrząstkowski, Robert Kopacz, Mirosław Ciołak, Aleksandra Chłodnicka, Karol Zychowicz, Tomacz Soczumski, Wiesław Tyrała, Konrad Stokowiec i Damian Domagała.

Adam Łodeja oraz Oskar Brzozowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach postawili na polędwiczkę ze smażonym puree maślanym, śmietaną, piklowaną marchewką, demi z warzyw i pietrzuszką – i to był ich klucz do sukcesu.

- Cieszę się, że rośnie nam nowe pokolenie kucharzy i to pokazuje, że jest przed przyszłość, ale jaka ona będzie, to zależy tylko od nas. Dziś pokazaliście, że perspektywy i możliwości są ogromne, że jest w was potencjał, który jest poszukiwany przez szefów kuchni. Ponieważ my szukamy ludzi z pasją, którzy wierzą w ten zawód i chcą go uprawiać z godnością, zgodnie ze sztuką, której sami zostaliśmy nauczeni - mówił szef kuchni Karol Okrasa.

W przyznawaniu nagród uczestnikom brał udział Marcin Chłodnicki, zastępca prezydenta Kielc.

- Gratuluję wszystkim uczestnikom wyczucia smaku i niezwykłych umiejętności. Jesteśmy dumni, że nasi uczniowie zostali docenieni, a my jako samorząd zrobimy wszystko, aby wspierać nasze kieleckie, kulinarne talenty – powiedział zastępca Prezydenta Kielc, Marcin Chłodnicki.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Wyniki konkursu:

I miejsce: Adam Łodej, Oskar Brzozowski - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

II miejsce: Grzegorz Anioła, Gabriela Michalczyk- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

III miejsce : Aleksandra Ciaputa, Oliwia Górna - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu

Wyróżnienie trafiło do uczennic z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach: Katarzyny Siadul i Wiktorii Mojeckiej.

Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Prezydenta Kielc oraz Marszałka Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy