Sześciu drużynom na celownik postawiono polędwiczkę wieprzową. Na jej przygotowanie adepci sztuki kulinarnej mieli 120 minut. Przewodniczącym jury był popularny w kraju kucharz, Karol Okrasa. Przygotowane potrawy oceniali również tacy szefowie kuchni, jak: Jacek Krawczyk, Adam Chrząstkowski, Robert Kopacz, Mirosław Ciołak, Aleksandra Chłodnicka, Karol Zychowicz, Tomacz Soczumski, Wiesław Tyrała, Konrad Stokowiec i Damian Domagała.
Adam Łodeja oraz Oskar Brzozowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach postawili na polędwiczkę ze smażonym puree maślanym, śmietaną, piklowaną marchewką, demi z warzyw i pietrzuszką – i to był ich klucz do sukcesu.
- Cieszę się, że rośnie nam nowe pokolenie kucharzy i to pokazuje, że jest przed przyszłość, ale jaka ona będzie, to zależy tylko od nas. Dziś pokazaliście, że perspektywy i możliwości są ogromne, że jest w was potencjał, który jest poszukiwany przez szefów kuchni. Ponieważ my szukamy ludzi z pasją, którzy wierzą w ten zawód i chcą go uprawiać z godnością, zgodnie ze sztuką, której sami zostaliśmy nauczeni - mówił szef kuchni Karol Okrasa.
W przyznawaniu nagród uczestnikom brał udział Marcin Chłodnicki, zastępca prezydenta Kielc.
- Gratuluję wszystkim uczestnikom wyczucia smaku i niezwykłych umiejętności. Jesteśmy dumni, że nasi uczniowie zostali docenieni, a my jako samorząd zrobimy wszystko, aby wspierać nasze kieleckie, kulinarne talenty – powiedział zastępca Prezydenta Kielc, Marcin Chłodnicki.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Adam Łodej, Oskar Brzozowski - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach
II miejsce: Grzegorz Anioła, Gabriela Michalczyk- Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
III miejsce : Aleksandra Ciaputa, Oliwia Górna - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
Wyróżnienie trafiło do uczennic z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach: Katarzyny Siadul i Wiktorii Mojeckiej.
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Prezydenta Kielc oraz Marszałka Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyskiego Kuratora Oświaty.