Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych było ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości.
To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
W wydarzeniu wzięli udział m.in.: posłowie Anna Krupka, Krzysztof Lipiec.
Komisja zdecydowała o wyborze następujących produktów:
I NAGRODY
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
-
- Produkty i przetwory mięsne: Boczek zawijany z polędwicą – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
- Produkty i przetwory z ryb: Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem – KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek
- Produkty mleczne: Ser kozi Filip z konopi wędzony – Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy
- Miody: Miód gryczany – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski, Nadwiślański miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne Agnieszka i Krzysztof Bolon, Miód ze spadzi liściastej – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
-
- Przetwory owocowe: Dżem z szyszek sosnowych z cytryną – KGW w Bebelnie Małgorzata Giec,
- Produkty zbożowe: Chleb staszowski – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
- Napoje regionalne:
- Napoje alkoholowe: Wino Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski, Wino RESON – Winnica RYTWIANY Adam Bobrowski
IV. Inne produkty regionalne: Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – KGW w Sadłowicach Monika Zacharska
WYRÓŻNIENIA
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
- Produkty i przetwory mięsne: Kiełbasa wiejska bebelska – KGW w Bebelnie, Małgorzata Giec
- Produkty i przetwory z ryb: Paprykarz z jesiotra wędzonego – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Przetwory owocowe: Ekologiczna śliwka w occie – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
- Wyroby cukiernicze: Pączki ziemniaczane – KGW w Szumsku Iwona Tyrała
- Napoje regionalne:
- Napoje bezalkoholowe: Syrop z aronii – Gospodarstwo agroturystyczne “Świętokrzyski Zakątek” Rolniczy handel detaliczny Beata Brożyna, Sok z malin – Tomasz Bejm,
- Napoje alkoholowe: Cuve Rose 2022 – WINNICA 2WILKI Robert Silniewicz
- Inne produkty regionalne: Nadzienie tatarczne – Aleksandra Gawrońska
PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2024”
1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
2. Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik
3. Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon
4. Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
5. Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” identyfikuje i promuje produkty regionalne. Podkreśla tradycję kulinarną, która staje się osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.
Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym w Tokarni. Samorząd Województwa z budżetu przeznaczył na ten cel 45 000,00 zł w formie dotacji podmiotowej dla Muzeum Wsi Kieleckiej. Z wyżej wymienionych środków sfinansowano między innymi zakup 11 nagród dla laureatów konkursu.
Imprezie towarzyszył kiermasz żywności wysokiej jakości z produktami i regionalnymi potrawami, kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków.
Na scenie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Macieja Ulewińskiego. O tradycjach dawnego gotowania opowiedziały Śwarne Kakonianki.