Czym jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe stanowi mieszaninę protein, które zostały wyizolowane z serwatki, będącej produktem ubocznym powstałym w trakcie wytwarzania sera. Wśród składników białka serwatkowego można znaleźć więc związki, takie jak alfa-laktoalbuminy czy beta-laktoalbuminy.
Białko serwatkowe to jeden z najpopularniejszych suplementów diety, który przez Australijski Instytut Sportu (AIS) zaliczany jest do kategorii A, czyli preparatów o potwierdzonym naukowo działaniu, które uznawane są za bezpieczne związki, które mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu sportowca.
Rodzaje białka serwatkowego i ich charakterystyka
Suplementy zawierające białko serwatkowe mogą występować w różnych postaciach. Powszechnie wyróżnia się trzy rodzaje białka serwatkowego, takie jak:
-
Koncentrat białka serwatkowego - Whey Protein Concentrate (WPC) - jeden z najtańszych preparatów proteinowych dostępny na rynku, który wyróżnia się ok. 80% zawartością czystego białka i może zawierać również dodatek tłuszczu czy węglowodanów;
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0KPGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K -
Izolat białka serwatkowego - Whey Protein Isolate (WPI) - produkt, który może zawierać ok. 90% czystego białka, a od koncentratu różni się również mniejszą zawartością tłuszczu i węglowodanów;
-
Hydrolizat białka serwatkowego - Whey Protein hydrolysate - forma białka serwatkowego, która może zawierać nawet 100% czystego białka. Podczas tworzenia odżywki WPH, białka rozbijane są do krótkołańcuchowych peptydów, co pozytywnie wpływa na wchłanialność związku.
Działanie białka serwatkowego - wpływ na organizm
Białko serwatkowe, ze względu na bogaty skład aminokwasowy, uznawane jest za białko wysokiej jakości, które dostarcza do organizmu cenne składniki. Związek może przyczyniać się do wzrostu siły i masy mięśniowej, a ze względu na fakt, iż wyróżnia się znaczną zawartością leucyny, w porównaniu do innych odżywek białkowych, stanowi wyjątkowo istotny składnik podczas kształtowania i rozbudowy masy mięśniowej. Dodatkowo substancja może również pozytywnie oddziaływać na procesy regeneracyjne zachodzące w ustroju po zakończeniu wykonywania aktywności fizycznej - białko serwatkowe może przyczyniać się do nasilenia procesów anabolicznych i może przyspieszać naprawę mikrouszkodzeń mięśni, które powstają w trakcie intensywnego treningu, a tym samym może zmniejszać ryzyko występowania kontuzji.
Co ciekawe, białko serwatkowe może korzystnie oddziaływać nie tylko na sportowców, ale również na diabetyków - zgodnie z wynikami badań, składnik może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi, poprawiając poposiłkową glikemię wśród osób borykających się z cukrzycą typu II. Związek doceniany jest także przez osoby, którym zależy na redukcji masy ciała - białko serwatkowe zapewnia uczucie sytości i hamuje apetyt, a tym samym sprzyja procesom odchudzania.
Białko serwatkowe - dla kogo?
Białko serwatkowe rekomendowane jest szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na proteiny, a także wśród sportowców uprawiających dyscypliny siłowe, którym zależy na rozbudowie masy mięśniowej. Odżywki białkowe mogą sprawdzić się jednak również wśród osób odchudzających się, a także w gronie osób niedożywionych czy starszych, dostarczając do ustroju znaczne ilości pełnowartościowego białka. Białko serwatkowe może też być pomocne dla osób po urazach i kontuzjach, gdyż może pozytywnie wpływać na rekonwalescencję i skracać czas regeneracji uszkodzonych mięśni.
OstroVit to producent wysokiej jakości białka serwatkowego (https://ostrovit.com/pl/menu/bialka-serwatkowe-18907.html), które efektywnie wesprze Cię w rozbudowie masy mięśniowej.