W spotkaniu w sali konferencyjnej uczestniczyli burmistrzowie i wójtowie samorządów powiatu opatowskiego. Wszyscy mogli podziwiać wykonany przez Gminę Ożarów wieniec dożynkowy. Trud i estetykę wykonania wieńca docenił starosta opatowski Tomasz Staniek.
- Wieniec jest piękny, pieczołowicie wykonany z różnych gatunków zbóż i kwiatów. Zawarta jest w nim symbolika krzyża. Gościmy zespół folklorystyczny Ożarowiacy, który kultywuje kulturę ludową w naszym regionie, dba o tradycję i nadał temu wydarzeniu prawdziwie ludowy charakter. - powiedział starosta Tomasz Staniek.
W gminie Ożarów dożynki to prawdziwa tradycja. Tradycją stało się też, że w miejscowości Lasocin co roku ponad 25 wieńców z całej gminy uczestniczy w uroczystych obrzędach dożynkowych. Zważywszy na pandemię koronawirusa w tym roku ograniczono się jedynie do symboliki obchodzonych rokrocznie dożynek.
- Chcieliśmy symbolicznie przygotować ten wieniec dożynkowy i to nam się udało. Wręczyliśmy go panu staroście jako gospodarzowi powiatu. Wręczyliśmy go z tradycyjnym bochenkiem chleba, upieczonym z tegorocznych zbiorów. - powiedział burmistrz Ożarowa Marcin Majcher.
Nie tylko koronawirus krzyżuje organizację wydarzeń, bo samo przygotowanie wieńca dożynkowego utrudniła tegoroczna susza, która dała się we znaki w rolnictwie, zaznacza wykonawczyni wieńca Janina Bańcer z zespołu "Ożarowiacy".
- W przygotowaniu wieńca najpierw trzeba zebrać zboże, ale sama praca nad wieńcem to mniej więcej zajmuje dwa tygodnie. Trzeba zrobić stelaż, trzeba go opleść zbożem umiejętnie ułożonym, do tego potrzebne są nici, które trzeba kupić. W tym roku najgorzej było z kwiatami bo przez suszę wszystko strasznie usycha. Zboże też trudno jest uwić, bo bardzo się kruszy. Żyto jeszcze ten proces wytrzymuje, ale najgorzej jest z pszenicą. - podkreśla Janina Bańcer.
Wieniec dożynkowy przekazany przez gminę Ożarów weźmie teraz udział w wojewódzkim konkursie na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Jeśli go wygra, będzie reprezentował województwo świętokrzyskie na Dożynkach Prezydenckich w Spale.