Na przybyłych czekało wiele atrakcji. Kucharze, restauratorzy i Koła Gospodyń Wiejskich częstowali znanymi z dawnych czasów potrawami i wyrobami. Skansen wypełniły stoiska lokalnych producentów żywności, przedstawicieli największych gospodarstw agroturystycznych w regionie oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nie zabrakło twórców ludowych, rzemieślników oraz warsztatów, pokazów, konkursów i muzyki. Na scenie wystąpiły Koła Gospodyń Wiejskich: Zagórzanki, Występy, Dwikozy, wokaliści ze "Studia Piosenki" przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca Gnieździska, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Guzowianki, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Edwarda Goli z Sędziszowa.
W tym roku festiwal zdominowany został przez pierogi, przygotowywane na różne sposoby przez wystawców, a było ich ponad stu. Pierogi według własnej receptury zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje, które wzięły udział w konkursie kulinarnym "Świętokrzyski pieróg". Zwycięski tytuł otrzymało Gospodarstwo Agroturystyczne "Daleko od Szosy" Elżbieta Osman za pierogi ze szpinakiem, serem i ziemniakami w cieście szpinakowym "Prosto z Brodów". Na podium znalazły się także pierogi "Borowikowe księżyce w blasku cebulkowej okrasy" KGW Niestachów oraz "Babcine pierogi po dwikozku na słodko" KGW w Dwikozach. Wyróżnienia trafiły do Zespołu Ludowego "Bolechowiczanie" za pierogi pietruszkowe i KGW Występy z Krasocina za gryczanki.
Dużym zainteresowaniem cieszył się również konkurs "Pierogożerca". Jego uczestnicy mieli za zadnie w ciągu trzech minut zjeść jak największą liczbę pierogów, z przygotowanej porcji, która liczyła 30 sztuk.
Dodatkowo, każdy mógł nauczyć się ulepić kształtne pierogi, upiec podpłomyki, spróbować wyrobić masło oraz zwiedzić obiekty Muzeum Wsi Kieleckiej.
Na czwartek, 2 maja zaplanowano konkurs na świętokrzyskie ciastko. Festiwalowe atrakcje zamknie koncert Stefana Wyczyńskiego i kapeli z Lubczy.