Organizatorem dwuletniego projektu była Fundacja Centrum Rozwoju Regionalnego "Edu-Bałt" przy partnerstwie LGD Krzemienny Krąg. Celem przedsięwzięcia było pobudzenie aktywności społeczności lokalnych na obszarach wiejskich, integracja środowisk kobiecych oraz podejmowanie wspólnych inicjatyw. Uczestniczki brały udział w różnorodnych warsztatach, szkoleniach oraz wyjazdach.
- Zorganizowaliśmy masę nietuzinkowych warsztatów. Uczestniczki brały udział w warsztatach kuchni molekularnej, z wykorzystaniem ciekłego azotu. W warsztatach zielarskich panie wyrabiały naturalne kosmetyki jak mydełka czy kremy. Celem projektu było wprowadzenie elementów edukacji i przedsiębiorczości. Chcieliśmy pokazać, że nabyte umiejętności mogą przynieść dochód uczestniczkom naszych warsztatów- mówi Jarosław Kuba, prezes LGD Krzemienny Krąg.
Projekt "Babki z Krzemienia" został zakończony rok temu, a piątkowe spotkanie stanowiło jego podsumowanie i było doskonałą okazją do ponownej integracji uczestniczek.
-Ogromnie nas cieszy, że mimo zakończonego projektu uczestniczki chciały po raz kolejny nas odwiedzić. Więzi jakie powstały w ramach tego przedsięwzięcia są nadal są kontynuowane i na tym bardzo nam zależało- mówi Magdalena Wójtowicz, koordynator projektu "Babki z Krzemienia".
Uczestniczki projektu zgodnie twierdzą ze przedsięwzięcie dało im wiele pozytywnych doświadczeń.
-Takie projekty są bardzo potrzebne. Dzięki niemu mogliśmy się edukować, integrować i zadbać o swoją sprawność fizyczną- mówi Alicja Mroczek z Zespołu "Bałtowianie".
W projekcie poza paniami z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczyły słuchaczki z ostrowieckiego i lipskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
-Najbardziej cieszy fakt, że młodzi ludzie myślą o seniorach i realizują takie działania. Jesteśmy im za to bardzo wdzięczni- mówi Krystyna Borys z UWT w Ostrowcu Św.
Uczestniczki na spotkanie przygotowały różnorodne potrawy. Na stołach znalazły się ciasta, sałatki i zimne przekąski. Zwieńczeniem dwuletnich działań pań, biorących udział w projekcie jest wydanie książki kucharskiej, w której prezentują swoje popisowe potrawy, związane z lokalną tradycją.