Jakie są rodzaje garnków na indukcję?
Podstawowym kryterium podziału garnków indukcyjnych jest to, z jakiego materiału zostały wytworzone. A jest ich bardzo szeroki wachlarz do wyboru. Garnki na indukcję mogą być bowiem wyprodukowane ze stali nierdzewnej, lub emaliowanej, żeliwa, teflonu, czy ceramiki.
Zazwyczaj jednak są to stopy danych materiałów – dla przykładu aluminium, miedzi, stali węglowej, nierdzewnej stali chromowo-niklowej, a także dodatki ceramiki. Każda z powyższych substancji ma swoje plusy i minusy. Kiedy jednak zsumuje się jedne z drugimi – efekt zazwyczaj sprowadza się do znacznie szybszego podgrzewania danej potrawy, a także ogromnej poprawy bezpieczeństwa użytkowania – w stosunku do tradycyjnych, gazowych palników.
Powód nr 1. Szybsze podgrzewanie pokarmu w garnkach indukcyjnych
Do największych zalet garnków indukcyjnych zaliczamy znaczne zwiększenie szybkości przygotowywanych potraw. Żeby to należycie zobrazować – wystarczy nadmienić, że czas gotowania danej potrawy w garnku indukcyjnym będzie od 30% do nawet 50% krótszy, niż w tym – przeznaczonym do standardowego, gazowego palnika. W teorii – mamy więc możliwość skrócenia naszych codziennych prac kuchennych nawet o połowę! Najbardziej odczuwalne będzie to przed wielkimi uroczystościami, jak na przykład urodziny, czy wigilia, kiedy to bardzo nam się śpieszy, a każda chwila jest na wagę złota.
Garnek z pokrywką ZWIEGER OBSIDIAN 5l, Źródło: Prymus-AGD
Powód nr 2. Garnki indukcyjne nie przypalają jedzenia
Drugim, najważniejszym powodem, dlaczego garnki na indukcję są znacznie lepsze, niż ich bardziej standardowe odpowiedniki, jest fakt, że ze względu na swoją budowę – garnki indukcyjne nie przypalają jedzenia. Jest tak dlatego, że wykonany z nierdzewnej stali garnek na indukcję wyposażony jest zazwyczaj w kilka, wbudowanych w denko warstw, dzięki którym ciepło z płyty idealnie rozchodzi się po całej powierzchni naczynia. W rezultacie jedzenie podgrzewa się błyskawicznie i równomiernie, a także na dłużej zachowuje swą ciepłotę.
Powód nr 3. Bezpieczeństwo użytkowania garnków indukcyjnych
Trzecim powodem, który w ostatecznym rozrachunku przekonuje najwięcej klientów do skorzystania z garnków indukcyjnych jest fakt ich bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia. Sprowadza się to do kilku kwestii. Przede Wszystkim wysokiej jakości materiały z których zazwyczaj wytwarzane są garnki na indukcję – nie zachodzą w jakąkolwiek reakcję z żywnością. Nawet w wysokich temperaturach nie wydzielają one bowiem żadnych substancji chemicznych.
Inną kwestią wiążącą się z bezpieczeństwem jest fakt, że samo rozwiązanie podgrzewania metodą indukcji jest znacznie bezpieczniejsze, niż to wykorzystujące do tego palniki gazowe. Nie zachodzi bowiem niebezpieczeństwo zaczadzenia gazem, eksplozji, ani nawet poparzenia – sama płyta indukcyjna pozostaje bowiem chłodna i jedynie przenosi ciepło do garnka.
Podsumowanie
Zarówno garnki indukcyjne, jak i przeznaczona do nich płyta są rozwiązaniami coraz tańszymi, a przytoczone powyżej trzy argumenty przemawiają niezbicie za niezwykłą wygodą i bezpieczeństwem ich użytkowania.