Radio Rekord Świętokrzyskie mobilne Radio Rekord Świętokrzyskie
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==

Eko-logiczne gotowanie w ostrowieckim ekonomiku

Eko-logiczne gotowanie w ostrowieckim ekonomiku

 

 

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Zajęcia z gotowania potraw wegańskich wegetariańskich prowadzono w Zespole Szkół nr 1 w Ostrowcu, a dokładnie w klasach o specjalności kucharskiej. Warsztaty w czasie, których nie tylko przygotowywano posiłki ale również wyjaśniano na czym polega weganizm, były możliwe dzięki projektowi realizowanemu z funduszy europejskich. Ostrowiecki ekonomik jest jedną z 50 szkół w kraju, gdzie realizowane są zajęcia z kuchni wegańskiej.

- "Eko-logika czyli sztuka roślinnego gotowania, dotyczy kuchni wegańskiej. Zgodnie z trendami na świecie, na rynku pracy od absolwentów kierunków gastronomicznych wymaga się takich umiejętności przygotowywania potraw wegańskich, bo coraz więcej osób przechodzi nie taki sposób odżywiania się. Dlatego nasza szkoła chce podążać w kierunku tych nowoczesnych trendów" -wyjaśniała Ewa Adamczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół nr 1

Ale zajęcia mają uczyć czegoś więcej. 

-"Nie nazwaliśmy  tego projektu Eko-logika tylko ze względu na to, że ma to być kuchnia stricte roślinna.  Tylko chodzi na o myślenie, podejście do tematu całościowo. A więc zarówno  mówimy o roli zwierząt w naszym życiu, innym spojrzeniu na  warunki w jakich są hodowane, ale chodzi nam o całą planetę, o zmniejszaniu gazów cieplarnianych, o ekonomikę " dodał Mariusz Jamroszczyk, szef kuchni w "Bałtowskim Zapiecku" i prowadzący warsztaty wegańskie w ostrowieckiej szkole.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy