Grill węglowy
Grill węglowy to najpopularniejsza z opcji. Występuje on w wielu rozmiarach, dzięki czemu można dopasować jego wielkość do swoich potrzeb i aspiracji. Użytkowanie jest niedrogie, ponieważ rozpala się go, wykorzystując węgiel drzewny. Generalnie grillowanie kojarzy nam się z tym typem sprzętu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsza opcja. Dym wytwarzany podczas pieczenia może być bardzo szkodliwy. Sprawie przyjrzeli się naukowcy z Łodzi. Na podstawie obserwacji i badań laboratoryjnych ustalili, że spożycie 200 gramów kiełbasy przygotowanej na tradycyjnym grillu dostarcza nam o 100 razy więcej benzopirenu, niż 20 wypalonych papierosów!
Jeśli decydujemy się na grillowanie tradycyjną metodą, używajmy do tego specjalnych tacek, a niektóre produkty wręcz owijajmy folią aluminiową, która uchroni je przed działaniem substancji smolistych.
Istotne jest również to, że truje nas już sam dym, wytwarzany przez żarzące się węgle. Według uczonych potraw przygotowanych na tego typu grillu, pod żadnym pozorem, nie powinny spożywać dzieci.
Grile elektryczne
Elektryczne grile to powiew nowoczesności. Ich ogromną zaletą jest to, że nie trzeba ich rozpalać – wystarczy podłączyć do prądu i uruchomić przyciskiem. Nie tworzą dymu, który dusi albo szczypie w oczy. Co więcej: latem można używać ich na zewnątrz, a zimą w domu. To urządzenia, które będą służyć przez cały rok.
Potrawy przygotowane na tego typu urządzeniu będą też zdrowsze. Akcesoria do grili elektrycznych pozwalają na opiekanie potraw na różne sposoby. Możemy zdecydować się na tradycyjną kratę lub np. na rożen, dzięki któremu możemy upiec dokładnie np. kurczaka w całości, uzyskując jednocześnie złocistą, chrupiącą skórkę.
Grile elektryczne łatwo jest również wyczyścić. Nie mamy tu do czynienia ani z sadzą, ani z popiołem. Można więc poszczególne elementy umyć pod bieżącą wodą (chyba że producent zaleca inaczej), bez ryzyka zabrudzenia całej kuchni.
Jak widać, w porównaniu o wiele lepiej wypadają elektryczne grile. Co ciekawe, ta zdrowa zamiana nie ma wpływu na smak przygotowywanych potraw. Warzywa i kiełbaski nadal mogą być tak samo chrupkie i przyrumienione, a ryba aromatyczna i delikatna.
Najlepsze grile elektryczne można kupić w internecie, w sklepach, w których znajduje się również ich dokładny opis. Na szczególną uwagę zasługują sprzęty i akcesoria do grili elektrycznych, które dostępne są w sklepie M-Sell24H.