Radio Rekord Świętokrzyskie mobilne Radio Rekord Świętokrzyskie
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjMyIiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg==

Wyposażenie baru z kebabem. Najważniejsze elementy

Wyposażenie baru z kebabem. Najważniejsze elementy

 

  1. Wyposażenie restauracji – grill do kebaba

  2. Wyposażenie baru – opiekacz do kebaba

  3. Wyposażenie kebaba – witryny chłodnicze

  4. Wyposażenie baru – pozostałe akcesoria

    PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
    PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

 

 Nic więc dziwnego, że rynek barów serwujących kebab gyros oraz inne podobne dania stale rośnie, a popyt na nie od lat utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie. Poza klasycznymi, mięsnymi wersjami, w ostatnich latach powstały nawet ich alternatywy oparte na białku sojowym, pszennym lub grochowym, skierowane do wegetarian i wegan. To wszystko sprawia, że założenie punktu gastronomicznego specjalizującego się w tego typu potrawach wciąż jawi się dobrym pomysłem na biznes. W co jednak powinien on być wyposażony? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym artykule. 

Wyposażenie restauracji – grill do kebaba

Mięso – lub jego zamiennik – to zdecydowanie najważniejszy element kebaba. By odpowiednio smakowało i miało właściwą konsystencję, niezbędne jest przygotowanie go w specjalny sposób. Do zrobienia kebaba wykorzystuje się dedykowane rożny o pionowej orientacji. Dobry grill do kebaba powinien umożliwić wygodne upieczenie mięsa oraz jego zapewnić jego równomierną obróbkę termiczną. W warunkach restauracyjnych najlepiej sprawdzają się modele gazowe i elektryczne, choć na Bliskim Wschodzie nadal niekiedy spotkać można piece opalane drewnem.

Wyposażenie baru – opiekacz do kebaba

Nawet najlepszej jakości i doskonale przyrządzone mięso nie sprawiłoby jednak, że kebab zdobyłby tak dużą popularność. Jej sekret tkwi również w bułce, która spaja wszystkie składniki, pozwala wygodnie zjeść kebaba oraz sama w sobie jest niezwykle smaczna. By cała potrawa dobrze się związała, a sama bułka, pita, lawasz czy tortilla były chrupiące, konieczne jest użycie odpowiedniego sprzętu. Opiekacz do kebaba powinien być niezawodny, wygodny w użyciu, oszczędny oraz, co najważniejsze – dostosowany do wielkości porcji serwowanych w lokalu. Na szczęście na rynku znajdziemy wiele modeli – wśród których zdecydowanie królują modele elektryczne – więc bez problemu dobierzemy ten, który w danej restauracji sprawdzi się najlepiej.

 

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI5IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

obraz_1

Wyposażenie kebaba – witryny chłodnicze

Ostatni – poza mięsem i pieczywem – ważny element kebaba to dodatki oraz sosy. To właśnie one w największej mierze decydują o tym, jaki smak będzie miał kebab oraz wpływają na jego wartości odżywcze. Warzywa serwowane do kebaba powinny być zawczasu pokrojone i przechowywane w warunkach zapewniających jak najdłuższe zachowanie świeżości. Jednocześnie niezwykle ważne okazuje się ich właściwe wyeksponowanie – szczególnie w barach, w których klient ma szansę samodzielnie skomponować skład kupowanego kebaba. W tym celu najlepiej sprawdzają się przeszklone lady chłodnicze, a jeśli chodzi o napoje – witryny chłodnicze.

Wyposażenie baru – pozostałe akcesoria

Na tym oczywiście lista niezbędnego wyposażenia lokalu serwującego kebaba się nie kończy. By przygotować dobrego kebaba, potrzebny jest też na przykład nóż do odkrawania kawałków mięsa. By ułatwić pracę obsługi i tym samym przyspieszyć cały proces sprzedaży, warto zainwestować w urządzenie elektryczne, które dodatkowo zagwarantuje równe rozmiary wszystkich kawałków. Dzięki temu zoptymalizujemy koszty i zapewnimy powtarzalność serwowanych kebabów.

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".

Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjI3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

#WieszPierwszy

Najnowsze wiadomości

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM2IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Najczęściej czytane

PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K
PGlucyBkYXRhLXJldml2ZS16b25laWQ9IjM3IiBkYXRhLXJldml2ZS1pZD0iNDRiMTc2NDFiYzk4ODk1OTZhMmQ3YjdmZDU0YjVmZTUiPjwvaW5zPg0K

Polecamy